Hiertymät ja niiden hoito
Mikä on hiertymä?
Hiertymät ovat pinnallisia ihovaurioita, jotka yleensä paranevat helposti. Hiertymässä vaurio ei yllä ihon pintakerrosta syvemmälle, eikä siihen tavallisesti liity juurikaan verenvuotoa. Hiertymät voivat silti olla kivuliaitakin.
Yleisin syy hiertymiin on kitka, joka kohdistuu ihon pintaan. Tällaista kitkaa voivat aiheuttaa esimerkiksi hankaavat vaatteet. Asfaltti-ihottumaksi kutsutaan hiertymää, jossa iho on hankautunut kovaa pintaa vasten, esimerkiksi kaaduttaessa asfaltilla tai hiekkapolulla.
Syntyneen hiertymän suojaaminen on tärkeää, ettei hankausta ja ärsytystä synny enempää ja alue voi parantua rauhassa. Tarvittaessa ympäröivään ihoon voi levittää voidetta, joka estää ihoa kiristämästä sinä aikana kun hiertymän alue paranee.
Miksi ja milloin hiertymä syntyy?
Hiertymä syntyy, kun ihoa vasteen hankaa jokin, joka aiheuttaa kitkaa. Mitä pidempään iho on alttiina hankaukselle, sitä enemmän siihen kohdistuu kitkaa ja riski hiertymän synnylle kasvaa.
Hiertymiä voi tulla kenelle ja koska tahansa, riippumatta iästä, sukupuolesta tai vuodenajasta. Lapsilla erilaisista vammoista jopa 70% voi olla hiertymiä tai hankaumia.
Hiertymiä voi tulla melkein minne vain. Tyypillisiä ovat esimerkiksi vaatteiden aiheuttamat hiertymät tai ihon hankaaminen toista paljasta ihonkohtaa vasten. Kengät aiheuttavat useille ongelmia ja pyöräilyhousut, tai mitkä tahansa muutkin housut, yhdessä satulan kanssa voivat aiheuttaa kivuliaitakin hiertymiä. Naisilla urheiluliivit voivat hiertää rintakehää, jos liivi ei ole istuva.
Hikoilevaan kehonkohtaan syntyy helpommin hiertymiä kuin kuivaan. Esimerkiksi hikoileva iho voi aiheuttaa hiertymiä olkavarren sisäpinnalle kun paljas iho hankaa rintakehän alueen ihoa tai vaatetta vasten. Urheilijoilla ja liikkujilla hiertymien esiintyminen onkin melko tavallista, erityisesti pitkäkestoisessa liikunnassa kuten juoksussa, pyöräilyssä tai vaelluksessa. Kuitenkin kaikissa lajeissa, joissa iho on alttiina hankautumiselle, hiertymien riski on olemassa. Esimerkiksi kuntosalilla pidempää sarjaa tankojen kanssa tehdessä voi huomata, kuinka käsien ihon on hankautunut.
Rakko vai hiertymä?
Hiertymässä vaurio on ihon pinnassa, kun taas rakkoon liittyy kudosnestettä täynnä oleva rakkula ihon alla tai sisällä. Hankaus itsessään ei aiheuta rakkoa, vaan rakon syntymiseen tarvitaan hankauksen lisäksi painetta. Jalkapohjien paksussa ihossa rakko syntyy kun ihon eri kerrokset, jotka yleensä ovat toisissaan kiinni, erottuvat toisistaan paineen ja hankauksen vaikutuksesta, ja täyttyvät nesteellä. Kun venytystä ja painetta kohdistuu jalkaan liian kauan, muodostuu rakko. Esimerkiksi vaeltaessa tämä on tyypillistä. Ihmisissä on eroa sen suhteen, kuinka helposti rakkoja muodostuu. Hikoilevaan jalkaan muodostuu helpommin rakkoja kuin kuivaan jalkaan.
Rakon päällä oleva iho kannattaa suojata. Rakkojen ehkäisyssä paineen ja hankauksen esto on avainasemassa. Kitkaa voi vähentää esimerkiksi rasvaisilla voiteilla. Rakolle alttiin alueen voi myös suojata esimerkiksi iho- tai urheiluteipillä. Rakkoja ei kannata puhkaista, elleivät ne ole hyvin suuria, kivuliaita tai haittaa liikkumista.
Hiertymien ennaltaehkäisy
Ennaltaehkäisy kannattaa! Istuvat, oikean kokoiset ja oman jalan muotoon sopivat kengät ovat oleelliset. Sukat, jotka ovat napakat mutta eivät liian tiukat, sekä sukkamateriaali joka siirtää kosteutta pois iholta ovat tärkeitä. On lisäksi olemassa erilaisia vahvennettuja sukkia ja esimerkiksi varvassukkia jotka voivat estää hankausta jalkaterien alueella. Jos tiedät mikä kohta sinulla hankautuu helposti, suojaa se. Kitkan vähentäminen hoituu esimerkiksi suojaamalla herkkä kohta vaatteella, joka istuu hyvin ja/tai on liukas pinnaltaan. Liukas pinta vähentää kitkaa.
Ihoon suuria voimia kohdistavissa lajeissa vaatteiden voi hyvä olla suunniteltu suojaamaan erityisesti hankaukselle alttiita kohtia. Tällaisia ovat perinteisesti olleet esimerkiksi nahalla päällystetyt kohdat vaatteissa. Uudempia materiaaleja ovat kevyemmät ja kulutusta kestävämmät synteettiset materiaalit, joista esimerkiksi kevlar on suojaavimmasta päästä. Kuitenkin esimerkiksi pyöräilijöillä on tutkittu, että mikä tahansa vaate verrattuna paljaaseen ihoon kestää hankausta paremmin, materiaalista riippumatta.
Ihon suojaaminen erilaisilla teipeillä, kuten iho-, urheilu- tai kinesioteipillä on myös toimiva tapa. Rasvaisista voiteista voi myös olla apua. Esimerkiksi monella pitkän matkan juoksijalla tai pyöräilijällä on aina mukanaan voidetuubi, josta lisätään rasvaa hiertymiä estämään vaikkapa kantapäähän tai satulan aiheuttamiin tuttuihin ongelmakohtiin. Koska hikoileva iho hiertyy helpommin kuin kuiva, kannattaa suosia kosteutta iholta kankaan pintaan kohti siirtäviä urheiluvaatteita. Myös talkkia tai esimerkiksi jalkadeodoranttia voi käyttää. Hikoilua estävää tuotetta käytettäessä muista, ettei samaan kohtaan kannata laittaa rasvaa.
Parhaan menetelmän ja mahdollisen tuotteen hiertymien estoon jokainen löytää kokeilemalla!
Hiertymien hoito
Ihon pinnan puhtaanapitäminen on tärkeää, sillä rikkinäisen ihon kautta elimistöön voi päästä helpommin esimerkiksi tulehduksia aiheuttavia mikrobeja. Mikäli rikkoutunut iho pääsee tulehtumaan, kannattaa kysyä terveydenhuollon ammattilaiselta neuvoa oikean lääkevoiteen löytämiseksi.
Tulehdukseton hiertymä paranee usein helposti ja jopa itsestään. Jos hiertymä on vereslihalla, hoitona käytetään ensisijaisesti huuhtelua vedellä tai suolaliuoksella. Hiertymäkohdan suojaaminen on paranemisen kannalta tärkeää, ettei iho pääse hankautumaan uudestaan ja uudestaan rikki. ”Kostean haavanhoidon” tuotteista hiertymän peittämisessä keinoiholla on näyttöä tehokkaammasta paranemisesta. Voiteista esimerkiksi Bepanthen Emulsiovoide soveltuu erityisesti pienehköjen ihovaurioiden, kuten juuri hiertymien hoitoon.
Apteekista saat apua oikean tuotteen valintaan!