Todella kuivat silmät
Kuivasilmäisyys on hyvin yleistä: eri arvioiden mukaan sitä esiintyy 5–50 %:lla väestöstä. Vaiva voidaan jakaa kahteen päätyyppiin, joista toisessa kyyneliä haihtuu liikaa, toisessa taas niitä ei erity riittävästi. Ongelmia voi olla joko kyynelnesteen määrässä, laadussa tai molemmissa. Kun kyyneliä ei erity riittävästi tai ne haihtuvat liian nopeasti, kyynelneste väkevöityy. Tämä puolestaan aiheuttaa silmän ärsytystä ja silmän pinnan tulehdusta.
Kyynelnesteen määrän ja laadun ongelmat johtuvat kyynelnesteen muodostamiseen tai sen määrän säätelyyn osallistuvien silmän rakenteiden (esimerkiksi kyynelrauhasten, Meibomin rauhasten, sarveiskalvon tai sidekalvon) virheellisestä toiminnasta. Sen taustalla voi olla silmän alueen rakenteellinen poikkeavuus (esimerkiksi silmäluomien virheasennot ja silmän alueen leikkaukset), sairaus, lääkitys tai jokin ympäristöön liittyvä tekijä.
Kuivasilmäisyys vaikuttaa fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Keskivaikea ja vaikea kuivasilmäisyys voivat heikentää ihmisen itse kokemaa toimintakykyä yhtä paljon kuin lonkkamurtuma tai rintakipu. Kuivasilmäisyydellä on myös kielteinen vaikutus työn tuottavuuteen ja päivittäisistä toimista suoriutumiseen. Vaikka kuivasilmäisyys saattaa näkyä päällepäin lähinnä silmien punoituksena ja mahdollisena ulkonäköhaittana, sen oireet voivat huonontaa ihmisen elämänlaatua huomattavasti. Kuivia silmiä kannattaa siis hoitaa!
Kuivasilmäisyyden oireita
Tavallisimpia kuivan silmän oireita ovat mm. silmien vetistäminen, roskan tunne silmässä ja näöntarkkuuden vaihteleminen. Silmät voivat myös tuntua väsyneiltä. Oireet ovat usein pahimmillaan heti aamulla heräämisen jälkeen. Oireet voivat myös paheta iltaa kohti.
Mahdollisia kuivasilmäisyyden syitä
Kuivasilmäisyydelle altistavia tekijöitä ovat mm. naissukupuoli, ikä ja Meibomin rauhasten toimintahäiriö. Myös jatkuva näytön katsominen ja tarkkaa näköä vaativa päätetyö kuivattaa silmiä, koska se vähentää silmän räpyttelyä, joka vaikuttaa haitallisesti kyynelfilmin eheyteen.
Tietyt sairaudet suurentavat kuivasilmäisyyden riskiä. Tällaisia ovat esimerkiksi ruusufinni, Sjögrenin oireyhtymä ja eräät muut autoimmuunisairaudet. Näiden sairauksien mahdollisuus on otettava huomioon, kun kuivasilmäisyyden syytä lähdetään selvittämään.
Jotkin lääkkeet kuivattavat silmiä. Tämä mahdollisuus on hyvä huomioida erityisesti silloin, kun vaiva on alkanut äkillisesti. Muun muassa masennuslääkkeet, jotkin rauhoittavat lääkkeet, osa kipulääkkeistä, hormonikorvaushoito, kortisoni ja antihistamiinit voivat aiheuttaa silmien kuivuutta. Jos epäilet, että vaivasi saattaa johtua jostakin lääkkeestä, ole yhteydessä lääkäriin tai kysy asiasta apteekista. Älä lopeta lääkkeen käyttöä ilman keskustelua terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Monet ympäristötekijät vaikuttavat silmien hyvinvointiin. Kuiva ilma, ilmastointi ja tupakansavu pahentavat usein kuivasilmäisyyden oireita. Silmiä voivat kuivattaa myös esimerkiksi runsas digilaitteiden käyttö, piilolinssit ja riittämätön silmäluomien puhdistaminen.
Hoito
Kuivasilmäisyys pitää erottaa muista mahdollisista sairauksista, joilla voi olla samankaltaisia oireita. Esimerkiksi allergia, tulehdukselliset sairaudet ja silmän muut krooniset sairaudet pitää sulkea pois.
Usein kuivasilmäisyyden oireet lievittyvät riittävästi kostutustipoilla. Jos vaiva on uusi tai se ei itsehoidosta huolimatta helpota, on kuitenkin syytä kääntyä lääkärin puoleen tarkemman syyn selvittämiseksi ja hoidon saamiseksi. Yleislääkäri voi todeta kuivasilmäisyyden, mutta vaikea kuivasilmäisyys diagnosoidaan silmälääkärin vastaanotolla.
Hoidon tavoite on palauttaa ja ylläpitää silmän kyynelnesteen tasapainotilaa, minimoida oireet ja silmän pinnan vauriot sekä varmistaa paras mahdollinen näkökyky ja elämänlaatu kuivista silmistä huolimatta. Kostutustipat ovat hoidon kulmakivi, mutta erityisesti vaikeassa kuivasilmäisyydessä ne eivät aina yksin riitä. Tällöin lääkäri saattaa määrätä lääketippoja tulehdustilan rauhoittamiseksi.
Kostutus- ja lääketippojen lisäksi on keskeistä muistaa myös muut hoitokeinot. Kuivien silmien lääkkeettömään hoitoon kuuluvat mm. silmäluomien haudutteluhoidot ja luomenreunojen huolellinen puhdistus lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Hauduttelu ja puhdistus on erityisen tärkeää, jos kuivasilmäisyys johtuu Meibomin rauhasten toimintahäiriöstä.
Omega-3-valmisteiden käyttöä kuivasilmäisyyden hoidossa on tutkittu. Omega-3-rasvahapot ovat pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa, jota saa mm. kalasta, rypsiöljystä ja pellavansiemenöljystä. Meibomin rauhasten toimintahäiriössä omega-3-rasvahapot saattavat parantaa lipidien juoksevuutta ja eritystä. Omega-3-rasvahappojen optimaalisesta saantimäärästä tai hoidon kestosta ei kuitenkaan ole riittävästi tutkimustietoa, jotta niiden käytöstä ravintolisänä voisi antaa suosituksia. On kuitenkin hyvä pitää huoli siitä, että ruokavalioon kuuluu riittävästi pehmeitä rasvoja.
Myös monista muista ravintoaineista on toivottu apua kuivasilmäisyyden hoitoon. Muun muassa A-, B12-, C- ja D-vitamiinin, seleenin, laktoferriinin, kurkumiinin ja flavonoidien käyttöä kuivasilmäisyyden hoidossa on tutkittu. Selkeää näyttöä niiden hyödystä varsinkaan purkista saatuna ei kuitenkaan ole, eikä niiden käyttöä ravintolisinä siksi voida suositella kuivasilmäisyyden helpottamiseen.
Vinkkejä
Kuivasilmäisyyden pitkäaikaisessa hoidossa on tärkeää kiinnittää huomiota ympäristöön ja elintapoihin. Omia tapojaan muuttamalla voi jonkin verran vaikuttaa oireisiin. Voit kokeilla esimerkiksi seuraavia vinkkejä:
- Jos olet paljon tietokoneella, näyttö kannattaa sijoittaa alaviistoon. Kun katse suuntautuu alaspäin, silmän pinta on vähemmän alttiina kuivattavalle ilmalle ja kyynelnesteen haihtuminen on vähäisempää. Katse kannattaa nostaa ruudusta tasaisin väliajoin, jotta silmää tulee räpyteltyä riittävästi ja kyynelneste leviää tasaisesti silmän pinnalle.
- Suojalasien käyttö voi vähentää kyynelnesteen haihtumista. Laseista voi olla hyötyä esimerkiksi tuulisella tai kylmällä säällä tai tiloissa, joissa on hyvin tehokas ilmastointi. Laseissa on sivusuoja tuulta vastaan. Sivusuojia on saatavilla myös tavallisiin silmä- ja aurinkolaseihin.
- Jos tupakoit, lopeta.